Επαγγ. Εκπ/ση logo
Νέες Φωτό απο εκδήλωση ΕΠΑΣ 2012

Φωτό απο την εκδήλωση της Κομμωτικής-Αισθητικής της ΕΠΑΣ Ηγ/τσας θα βρείτε στη κορυφή της σελίδος στο μενού "Φωτογραφικό υλικό Σχολείων"

Η παράσταση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Παραμυθιάς

Συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης του ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς 2011-12.

Οι εντυπώσεις απο όλους ήταν κάτι παραπάνω απο θετικές.  Δέστε το video στις "Παρουσιάσεις - Video"

Και πάλι συγχαρητήρια και του χρόνου.


Παρουσιάσεις Τομέων

Παρουσίαση του Tομέα Ηλεκτρολογίας  διάρκειας   2:12    απο το ΓΡΑΣΥ 1ου ΕΠΑΛ Χίου
Περισσότερα...
Παρουσίαση του Tομέα Πληροφορικής  διάρκειας   2:32  
Περισσότερα...
Παρουσίαση του Tομέα Μηχανολογίας  διάρκειας   2:49    απο το ΓΡΑΣΥ 1ου ΕΠΑΛ ΧΙΟΥ
Περισσότερα...
Παρουσίαση του Tομέα Οχημάτων  διάρκειας   2:21       απο το ΓΡΑΣΥ 1ου ΕΠΑΛ Χίου
Περισσότερα...


5/2024
Δ T Τ Π Π Σ Κ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
 
Έχουμε 2 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αρχική

PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   

                           Αρχική κατάρτιση (level 4)                          (μέρος 2ο)

Δομή, διάρκεια και στόχος

Ο σχεδιασμός των δράσεων αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης υπάγεται στις θεσμικές αρμοδιότητες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι κύριοι φορείς παροχής αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Τα Ι.Ε.Κ., δημόσια και ιδιωτικά, λειτουργούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.) από το 1992, υπό την εποπτεία του "Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης" (Ο.Ε.Ε.Κ.). Παράλληλα λειτουργούν Ι.Ε.Κ. υπό την εποπτεία άλλων Υπουργείων και φορέων, όπως ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

Σκοπός των Ι.Ε.Κ. είναι η παροχή κάθε είδους επαγγελματικής κατάρτισης, αρχικής ή συμπληρωματικής, καθώς και η εξασφάλιση στους καταρτιζόμενους των ανάλογων προσόντων μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και της καλλιέργειας των αντίστοιχων δεξιοτήτων, για την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη διασφάλιση της προσαρμογής τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

Στα Ι.Ε.Κ. γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου ή παλαιών τύπων Λυκείου και Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.).
Η κατάρτιση για τους κατόχους Απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου διαρκεί 4 εξάμηνα. Κάθε έτος κατάρτισης αποτελείται από δυο αυτοτελή εξάμηνα κατάρτισης (14 πλήρεις εβδομάδες κατάρτισης ανά εξάμηνο).

Οι κάτοχοι Πτυχίου Τ.Ε.Ε. Β΄ Κύκλου (ή ΤΕΛ) φοιτούν στα Ι.Ε.Κ. απευθείας στο 3ο εξάμηνο στην αντίστοιχη ειδικότητα (συνολική διάρκεια φοίτησης 1 έτους), ή επιλέγουν οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα των Ι.Ε.Κ., φοιτώντας κανονικά 4 εξάμηνα.

Σε ορισμένα Ι.Ε.Κ. λειτουργούν και Τμήματα συγκεκριμένων ειδικοτήτων που δέχονται και αποφοίτους Γυμνασίου, ηλικίας άνω των 18, οι οποίοι φοιτούν μέχρι 2 εξάμηνα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα
Στη διάρκεια των εξαμήνων κατάρτισης οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν υποχρεωτικά θεωρητικά, εργαστηριακά και μικτά μαθήματα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών που καλύπτουν ευρύ φάσμα Τομέων και Ειδικοτήτων. Οι παρεχόμενες Ειδικότητες στα Ι.Ε.Κ. είναι 168 και προσφέρονται στο πλαίσιο των ακόλουθων Τομέων:

  • Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών - Δικτύων
  • Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών υπηρεσιών
  • Τροφίμων και Ποτών
  • Μεταφορών και Τουρισμού
  • Ηλεκτρολογίας - Μηχανολογίας - Ηλεκτρονικών
  • Δομικών και συναφών κατασκευών
  • Χημικής βιομηχανίας
  • Εφαρμοσμένων τεχνών
    • Εφαρμοσμένων τεχνών επιπέδου 1 (Γυμνασίου)
  • Ενέργειας - Περιβάλλοντος
  • Υγείας - Αισθητικής - Κοινωνικών υπηρεσιών
  • Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
  • Ένδυσης και Υπόδησης
  • Πολιτισμού - Αθλητισμού
  • Γεωτεχνικός τομέας 

Για τη φοίτηση στα δημόσια Ι.Ε.Κ. απαιτούνται δίδακτρα για κάθε εξάμηνο κατάρτισης. Υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης υποτροφίας, η οποία συνεπάγεται χρηματικές ελαφρύνσεις για τους καταρτιζόμενους. Επίσης, προβλέπεται για τους καταρτιζόμενους η δυνατότητα πραγματοποίησης επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης. Το κόστος φοίτησης στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. ποικίλει, ενώ κάθε έτος αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Εξετάσεις - Αποκτηθέντα προσόντα
Η αξιολόγηση των καταρτιζομένων κατά τη διάρκεια του εξαμήνου γίνεται με τη διενέργεια εξετάσεων προόδου και τελικών εξετάσεων στο τέλος του εξαμήνου.

Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης, αποκτώντας το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας (3+) επαγγελματικής κατάρτισης. Οι εξετάσεις διενεργούνται από τον Ο.Ε.Ε.Κ. σε πανελλαδικό επίπεδο δύο φορές το χρόνο και περιλαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εξέταση.

Στους ενήλικες αποφοίτους Γυμνασίου που φοιτούν σε μεταγυμνασιακά Τμήματα των Ι.Ε.Κ. χορηγείται, αφού συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης, Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 1.

Οι απόφοιτοι δημοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., πριν λάβουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης, έχουν δικαίωμα προαιρετικής εξάμηνης πρακτικής άσκησης, που θεωρείται αναγνωρισμένη προϋπηρεσία για χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Η άσκηση αυτή γίνεται στο δημόσιο τομέα ή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και εποπτεύεται από συντονιστή.
Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης αναγνωρίζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ε.Ε. και αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη άδειας άσκησης επαγγέλματος, σε όποιες ειδικότητες απαιτείται.

page prev πίσω                                            σελ. 2                                                συνέχεια page next
 

Πληροφ. Χρήστη


User-Info IP Address
18.119.131.72, 18.119.131.72, 10.2.31.11
Miscellaneous SettingsΑνάλυση Οθόνης

Επικοινωνία

Γραφείο Επαγγελματικής

Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας

Οδός Ευροίας 1

46100 Ηγουμενίτσα 

Τηλ. 2665024843
  icon email    mail@gree.thesp.sch.gr 

 

Δημοφιλή

Τεχνολογικά Νέα

Νέο σύστημα «φρενάρει» τη χρήση κινητού από τον οδηγό

Το Magic Feet λύνει όλα τα wireless προβλήματα.

Η Google ?αναζητά? ταυτότητα.

Το πιο γρήγορο τρένο του κόσμου, με τελική ταχύτητα 581χλμ/ώρα [VIDEO]

Γιατί τα προϊόντα της Apple ξεκινούν με το «i»;

Windows 8: Έρχονται επίσημα τον Οκτώβριο


Όροι Χρήσης --© 2012-->>Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας<<. Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: templates joomla virtual servers Valid XHTML and CSS.